Kleopátra szépségének legendáját sokan hallották.

De vajon mivel ápolta bőrét az egyiptomi királynő, hogy évezredekkel létezése és uralkodása után is tudomásunk van arról, mennyire bársonyos és tökéletes volt a bőre, és hogy milyen sokat adott a megjelenésére.

Ha Kleopátra ma élne, akkor biztos, hogy olyan celeb lenne, aki a natúr szépségápolás egyik legfontosabb követeként jelenne meg.

Ókori trendek a szépségápolásban

A szépséget nem lehet csak hiúsági kérdésként felfogni. Hiszen a szép, ápolt bőr nemcsak külső megjelenésünkben határoz meg minket, hanem az egészségünkben is. Ha egészséges a bőrünk az mindig természetes szépséget kölcsönöz. Éljünk akár Kleopátra korában, vagy napjainkban, a 21. században.

De nézzük meg közelebbről, mit használhatott a fenséges királynő, és hogyan őrizte meg mitikus szépségét!

Természetes olajok

Az ókori Egyiptomban minden valamire való nő tudta, hogy az igazán feszes és fiatalos bőrt elsősorban hidratálni kell. Erre a célra ricinus-, szezám- és argánolajat is használtak, amelyeket finoman bedörzsöltek az arcukon, ezzel is gátolva a ráncok kialakulását.

Tejfürdő

Kleopátra a szamártejre esküdött, hiszen a tejfehérjék és tejzsírok csodálatos tulajdonsága, hogy a bőrbe nedvességet jutattnak, a legalsóbb rétegekbe is, így őrzik meg annak bársonyosságát. Ezenkívül valamennyi tejtermék számos vitamint tartalmaz. Például A-vitamint, ami a fakő bőrt teszi élénkebbé, a B vitamin simábbá,  míg az E-vitamintartalom pedig védelmezi a külső hatások ellen a bőrünket.

A tejfürdőt még egy csésze mézzel is feldobta az uralkodónő, majd így relaxált a pihentető fürdőben legalább 20 percig.

Hát ezért nem hagyott nyomot Kleopátra bőrén az uralkodással járó stressz.

Ókori sminktrendek

A sminkelésben már Kleopátra idejében is divat volt az arcpirosítás. Annak idején erre a természetben megtalált vörös homokkövet használták a hölgyek. A homokkövet egészen apróra vágták fel, vízzel keverték el, majd ecsettel kenték az arcukra. A technikája tehát voltaképp ugyanaz, mint ma.  De a homokkő még rúzsként is elterjedt volt akkoriban.

A szépen ívelt szemöldök és annak hangsúlyozása régen is nagy divatnak örvendett. A megégetett és így megszenesedett mandulaszemekkel a szemöldök szőreinek hézagait színezték ki az egyiptomi nők. Szemhéjfestésre egyébként szenet használtak, így érték el a “füstös” sminkhatást.

Bármilyen meglepő a hennát nemcsak vallási, társadalmi és esztétikai tetoválásokra használták, hanem körömápolásra is. Ugyanis a sárga és a narancssárga árnyalattal beszínezték a körmeiket, melyek így állítólag nem csupán gyorsabban nőttek, de egészségesebbek és erősebbek lettek.