Az Egészségügyi Világszervezet összegyűjtött néhány gyakori tévhitet az új koronavírussal kapcsolatban. Ezek ismerete nélkülözhetetlen a betegség elleni harcban.

1. Az új koronavírus nem terjed meleg, párás időben.

Az eddig vizsgált esetek alapján a vírus klímától függetlenül megőrzi fertőzőképességét. Nem hagyható el tehát a védekezés egyik országban sem, ahol felütötte a fejét. Ugyanígy életben marad hideg időjárási körülmények között.

2. Ha gyakran veszünk forró fürdőt, és iszunk forró teát, az megöli a vírust.

Ez sem igaz, gondoljunk csak bele: az emberi testhőmérséklet nagyjából 36,5°C és 37°C között mozog, függetlenül a fürdővíz hőmérsékletétől. Az extrém forró fürdővel és forró italok fogyasztásával maximum égési sérüléseket szerezhetünk, védettséget nem.

3. A szúnyogok tovább fogják terjeszteni a vírust.

Ebben az esetben érdemes figyelembe venni, hogy jelenleg nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a COVID-19 szúnyogcsípések útján is fertőzne. Az új koronavírus légúti fertőzés, ami elsősorban a köhögések és tüsszentések során felszabaduló cseppecskéken keresztül terjed.

4. A kézszárító gépek hatékonyan pusztítják a vírust.

Önmagában ez sem igaz. Bár ezek a készülékek meleg levegővel szárítják a kezünket, mégis az ezt megelőző alapos kézmosással küzdhetünk hatékonyan a vírus ellen. Utána használjunk kézszárítót vagy papírtörlőt.

5. UV-s fertőtlenítőlámpákkal is védekezhetünk.

Nem tanácsos ezeket a lámpákat használni, mivel bőrirritációt okozhatnak. Egyedül az UVC lámpák fertőtlenítő hatásúak, ezek azonban csak egyenletes felületeken használhatóak, ahova nem jut el a fény, ott a hatásfokuk is gyengül.

6. A lázmérés hatékony módszer a fertőzöttek kiszűrésére.

Azokban az esetekben, ahol már jelentkezett a láz, mint tünet, ott hatékony. Ahol azonban ez még nem alakult ki, ott pusztán lázméréssel nem állapítható meg a betegség, mivel a tünetek 2-10 nap múlva jelentkeznek.

7. Ha alkohollal, vagy klórtartalmú szerekkel fújjuk be magunkat, az elpusztítja a vírust.

Nem. A szervezetbe bejutott vírussal ezzel a módszerrel nem tudjuk felvenni a harcot. Ráadásul kárt okozunk vele öltözetünkben, illetve a nyálkahártyában. Felületek fertőtlenítésére azonban ezek a szerek továbbra is hatásosak.

8. A tüdőgyulladás elleni védőoltás működik az új koronavírus ellen.

Nem működik. Ezek a vakcinák, mint például pneumococcus vagy a haemophilus elleni védőoltás nem nyújtanak védelmet. A COVID-19 annyira új és más mint az eddigiek, hogy új védőoltás kifejlesztésére van szükség. Ennek ellenére a légzőszerveket támadó kórokozók elleni védőoltás segíthet egészségünk megőrzése érdekében.

9. Az orr sós vízzel történő tisztítása meggátolja fertőzés kialakulását.

Nem. Nincs bizonyíték rá, hogy ez a módszer védelmet nyújtana az új koronavírus ellen, ahogy az öblögetés sem. Néhány esetben beigazolódott, hogy a hétköznapi náthából sós víz orrba juttatásával hamarabb lehet felépülni, de ez a koronavírusra egyelőre nem igaz.

10. És a fokhagymaevéssel mi a helyzet?

A fokhagyma bizonyítottan egészséges, antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Arra azonban ismételten nincs bizonyíték, hogy védene is az új koronavírus ellen, bár a távolságtartásban azért segíthet.

11. Az új koronavírust csak az idős emberek kaphatják el.

Minden korosztály megfertőződhet. A különbség annyi, hogy az idősek, illetve a már meglévő betegséggel küzdők (például asztma, cukorbetegség, szív és érrendszeri, vagy daganatos betegségben szenvedők) számára sokkal nagyobb veszélyt jelent.

12. Szedjek be antibiotikumot?

Az új koronavírus miatt semmiképpen! Az antibiotikum kizárólag bakteriális fertőzésekre alkalmazható. Ha a koronavírus fertőzött a kezelése során antibiotikumot kap, az a további, bakteriális típusú fertőzések elkerülése érdekében történik, nem a koronavírus ellen.

13. Létezik bármilyen gyógyszer, amivel elkerülhető vagy kezelhető a koronavírus?

Jelenleg nincsen hatásosnak nyilvánított orvosság kifejezetten a koronavírus ellen. Néhány kezelési módot jelenleg is alkalmaznak, addig is fontos, hogy a beteg személy kérjen szakmai segítséget.

FONTOS TEHÁT, HOGY FEL TUDJUK ISMERNI, HA ÁLHÍREKKEL TALÁLKOZUNK, EMELLETT PEDIG ÜGYELJÜNK A TÁVOLSÁGTARTÁSRA, LEHETŐLEG MARADJUNK OTTHON. AMENNYIBEN A KORONAVÍRUS ISMERT TÜNETEIT VÉLJÜK MAGUNKON FELFEDEZNI, MELYEK A LÁZ, FÁRADTSÁG ÉS A SZÁRAZ KÖHÖGÉS, TELEFONON ÉRTESÍTSÜK HÁZIORVOSUNKAT, NE MENJÜNK BE BETEGEN A RENDELŐBE.

Forrás: Portfolio, 2020. március 26.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200326/who-ime-a-leggyakoribb-tevhitek-az-uj-koronavirussal-kapcsolatban-video-422146