A kis fogacskák sajnos nem bújnak elő könnyedén. A legtöbb baba komolyan megszenvedi a fogzást. Ilyen kor nyűgösek, sírósak, sőt nem ritka a hőemelkedés sem. Persze remek gyógyszerek vannak a fogzás megkönnyítésére, adhatunk a kicsiknek a korának megfelelő fájdalomcsillapítót: Ibuprofent, illetve Acetaminofent. Ez biztosan segít enyhíteni a fájdalmat, de mielőtt gyógyszerhez nyúlnánk, inkább próbáljuk meg más módon segíteni. (Nagyon fontos, mindig konzultáljunk az orvossal, mielőtt gyógyszert adnánk!)

Nézzünk négy természetes módszert a fájdalom enyhítésére:

Fagyasztott tárgyak:

Bármilyen hideg tárgy enyhíteni tudja az íny fájdalmát. Tehát, ha megenged a gyermeknek, hogy egy anyagba tekert jeget rágcsáljon, csodát tehet a fogzás fájdalmának csökkentését illetően. Ezt a megoldást hideg zöldségekkel, gyümölcsökkel is lehet használni, vagy megfagyott répával, hideg kanállal, illetve fagylalttal.

Az íny masszírozása:
Ha tiszta ujjakkal masszírozod a gyermek ínyét, segíthet csillapítani a fájdalmat. Masszírozd a gyermek ínyét 2 percig minden alkalommal, amikor ingerlékeny, vagy sír.

Természetes termékek:
Több különböző növényi alapú készítmény létezik, amelyet fájdalomcsillapításra lehet használni. A szegfűszegkivonat egy kitűnő termék. Vegyél ki egy kisebb mennyiséget, és masszírozd bele az ínybe. Ez enyhíteni fogja a fájdalmat. A vanília-kivonatos masszázs szintén csillapíthatja a baba fogai okozta fájdalmat. A kivonatnak nyugtató hatása van, és a hasfájást is csillapítja. Az édes fapálcikák rágása szintén segíthet a gyermeknek, mivel enyhíti a duzzanat érzetét és a fájdalmat is.

Vizes zsebkendő:
Helyezz a gyermek keze ügyébe egy vizes zsebkendőt, amit rágcsálhat. Ez nem csak a fájdalmát enyhíti, de felitatja a felgyülemlett nyálat is, ami folyamatosan a szájában van. Csupán arról kell meggyőződnöd, hogy a zsebkendő tökéletesen tiszta.

Forrás: babamama.hu, 2019.04.04

https://www.babamama.hu/tipego/igy-csillapitsd-a-fogzas-okozta-fajdalmat/23376