Az 5 leggyakoribb ok, amiért nem tud jól aludni a kisbaba

Amikor felébred egy kisbaba és sírással jelzi, hogy szüksége van valamire, fontos mindig válaszolni. Sokszor már az anya jelenléte – ölelése, a szoptatás – is megoldja a bajt. De mégis mi lehet a baj?

Összegyűjtöttük a leggyakoribb okait annak, amiért nem alszik, vagy sűrűn felébred egy kisbaba. A háttérben alvási probléma, hasfájás, sőt éhség is állhat. A legfontosabb, hogy a problémát a kiváltó ok megtalálásával, és annak megszüntetésével kezeljük. Ahogy minden felnőtt ember más, úgy a csecsemők személyisége is különbözik, így nem igazán lehet általánosítani és pontos receptet adni arra, hogy mi a teendő, ha nem alszik a bébi. Az álmatlan éjszakák leggyakoribb okai:

1. Hasfájás

Amikor egy babának fáj a hasa, teljesen kifeszíti magát, vagy felhúzkodja térdeit a hasához. Lehet, hogy nehezen emészti az anyatejet – ilyenkor már szoptatás után nem sokkal elkezd sírni. Ha ez előfordul, az étkezések között próbáljuk gyakrabban itatni vízzel, vagy emésztést elősegítő babateával.

Masszírozzuk!

A hasfájást okozhatja szélgörcs is – ebben az esetben a hátára fektetett baba hasát óvatosan, körkörösen masszírozzuk az óramutató járásával megegyezően, majd a bokáit megfogva, behajlított térdeit finoman emeljük a mellkasához. Ezután kinyújtjuk a lábakat és nyitott tenyereinkkel felváltva óvatosan masszírozzuk fentről lefelé a hasát vigyázva, hogy a műveletet a gyomorszáj alatt kezdjük és a köldök alatt fejezzük be. Majd megint felhúzzuk a térdeit a hasához, és ezt hatszor egymás után ismételjük. Fontos, hogy büfiztetés nélkül soha ne rakjuk le a babát, mert a gyomrában maradó levegő igen fájdalmas görcsöket és a táplálék nagy mennyiségű visszaköpését is okozhatja.

Hordozzuk!

A függőleges testhelyzet és az anya testének melege, közelsége is kifejezetten jó hatással van a hasfájós babákra. Kösd magadra a kicsit és sétálj vele!

2. Éhség

Sokszor megesik az is, hogy a kismama megszoptatja és nyugodtan lerakja az időközben elszenderedő kisbabáját, pedig ilyenkor érdemesebb ébresztgetni a kicsit, mert nem biztos, hogy jóllakott.

3. Nem tiszta a pelus

Van olyan kisbaba, aki már egy bepisiléstől is kényelmetlenül érzi magát, mást az sem zavar, ha bekakilt. A nyugodt alvás biztosításához viszont feltétlenül szükséges a tiszta pelenka a délutáni lefektetéskor is.

4. Szomjúság

Sok anya teje rendkívül zsíros: a babának vízre, esetleg babateára is szüksége van. Győződjünk meg arról, hogy a baba szomjas-e és minden időben biztosítsunk számára megfelelő mennyiségű folyadékot.

5. Fogzás

Ha nő a csecsemő foga, gyakran rágja az öklét. Érdemes rágókát beszerezni, mert ezek csillapíthatják fájdalmát és elősegíthetik a fogacskák kibújását. Hasznos még az érzéstelenítő gél, illetve a fájdalomcsillapító szirup is.

Forrás: HelloBaby! magazin, https://hellobaby.hu/az-5-leggyakoribb-ok-amiert-nem-tud-jol-aludni-a-kisbaba/

1 comment

  1. It’s actually a great and useful piece of information. I’m happy that you shared this helpful info with us.
    Please keep us informed like this. Thanks for
    sharing.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.