Akár tanulásról, akár fegyelmezésről van szó, vannak olyan helyzetek, amikor érdemes hasznos praktikákat bevetni a gyermek motiválására. Hiszen minden gyereknek és szülőnek vannak nehezebb napjai, amikor nem megy olyan gördülékenyen a kommunikáció, és nehezebb rávenni a szükséges feladatok elvégzésére, vagy éppen a napi rutin betartására. Íme néhány tipp, ami megkönnyítheti a dolgodat!

Mi lehet a háttérben?

Sok esetben, amikor egy gyermeket nehezebb fegyelmezni, valami probléma húzódik meg a dolog hátterében. A legjobb, ha saját magaddal kezded a vizsgálatot. Lehet, hogy feszültebb vagy, nehéz időszakon mész keresztül, és ezt a feszültséget érzi a gyerek, ezt vetíti vissza rád. Ilyenkor tudatosan kell odafigyelned saját magadra. Amikor otthon vagy, próbáld elengedni a problémáidat, hogy azok ne legyek hatással a gyerekre.

Az is lehet, hogy őt zavarja valami. Egy nyugodt beszélgetéssel érdemes ennek utánajárni. Kérdezd meg, hogy aggasztja-e valami, ami miatt nem érzi jól magát, történt-e vele valami az iskolában, vagy hallott, látott esetleg valamit a TV-ben, az interneten, ami felzaklatta. Ha igen, beszéljétek át, és oszlasd el a félelmeit, aggodalmait!

Mutass példát!

A gyerekek szülői mintákat követnek a tetteikkel, ezért könnyedén formálhatod a viselkedésüket azzal, hogy példát mutatsz nekik. Ez nemcsak hosszú távon működik, de egy éppen aktuális helyzetben is. Amikor a gyerek nem akar leülni tanulni, meg kell mutatni neki, hogy te is leülsz, dolgozol, intézed a teendőket, pedig neked is több kedved lenne valami mással tölteni az idődet. Szólítsd fel, hogy dolgozzatok, tanuljatok együtt, így máris nem érzi magát egyedül a helyzetében, és jobban fog igyekezni, koncentrálni.

Teremtsd meg a megfelelő körülményeket!

Néha még felnőttként is nehezünkre esik a figyelmünket adott dologra összpontosítani, ha zavaró tényezők vannak a környezetünkben. Egy gyerekre ez hatványozottan igaz, hiszen neki még nehezebb önfegyelmet gyakorolnia. Ezért segíthet pl. a tanulásban az, ha megteremted a megfelelő körülményeket. A gyerek íróasztala egy csendes szobában, vagy sarokban legyen, ahol nem zavarja senki. A tanulás közben ne menjen a TV, ne legyen nála mobiltelefon. Ha a testvérek folyamatosan zavarják egymást, akkor lehetőség szerint külön helyiségben tanuljanak.

Segíts megtalálni a belső motivációit!

Egy hosszú folyamat része az, amíg egy gyermeknek kialakulnak a belső motivációi, és ehhez segítségre, iránymutatásra van szüksége. Fontos, hogy sokszor elmondd neki, milyen hosszú távú előnyökkel jár egy-egy feladat elvégzése, és több szemszögből közelítsd meg, hiszen nem tudhatod, hogy melyik fogja valóban motiválni őt. Sorakoztass fel annyi előnyt, amennyit csak tudsz, pl. ha rendesen megtanulod a leckét, akkor olyan tudást szerzel, amivel később bejuthatsz egy olyan iskolába, ahol érdekes dolgokról tanulhatsz, vagy azzal foglalkozhatsz, amivel szeretnél. Használd ki a gyermek konkrét vágyait, érdeklődését! Ha szereti az állatokat, akkor a jó tanulmányokkal lehet belőle állatorvos, segíthet az állatokon, stb.

Tápláld a sikerélményét!

Sokat számít a sikerélmény, ezért nagyon fontos, hogy a jó eredményekért mindig kapjon dicséretet. De nem minden gyerek ugyanolyan képességekkel rendelkezik, ezért ne a testvéreihez, vagy az osztálytársaihoz viszonyítsuk a teljesítményét, hanem saját magához, inkább a szorgalmat díjazzuk, mintsem magát az eredményt.

Legyél jelen!

A gyerekek könnyen hajlamosak kétségbeesni, ha valami nem megy nekik azonnal. Ilyenkor biztosítsd arról, hogy ott vagy, és segítséget kérhet tőled! Ha valamit nem ért, akkor beszéljétek át, ülj le mellé, vezesd végig a megoldáson, de fontos, hogy ne csináld meg helyette!

Reméljük hasznosnak találtad a tippeket, és segítséget nyújtanak majd a hétköznapokban!