Szervezetünk rendkívül összetett és érzékeny rendszer. Ahhoz, hogy minden funkció jól működjön a testünkben, szükségünk van a vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre. Napjainkban azonban a táplálkozási szokások és az élelmiszerek minősége miatt a szükségesnél általában kevesebb ilyen jótékony hatású elemet viszünk be szervezetünkbe.

Ezenkívül az sem mindegy, hogy melyik vitamint melyikkel vesszük be, hiszen vannak vitaminok, melyek segítik egymás hatékony felszívódását.

Az immunrendszert támogató vitaminok és a felszívódásukat segítő körülmények

D-vitamin

A Koppenhágai Egyetem kutatói egy friss kutatás során fényt derítettek arra, hogy az immunrendszerünket alkotó, a kórokozók elleni védelemben szerepet játszó sejteknek – úgynevezett T-sejtek – szükségük van a D-vitaminra ahhoz, hogy működésbe lépjenek. Ha nincs elegendő mennyiségű D-vitamint a vérben, a T-sejtek nem kezdik el az idegen testek – vírusok és baktériumok – elpusztítását. A kutatásból az is kiderült, hogy a megfelelő kálcium mennyiséggel pedig a T-sejtek képesek megsokszorozni hatékonyságukat.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ezért leginkább azzal segíthetjük a felszívódás hatékonyságát, ha étkezés közben vesszük be, de ma vár választhatunk olyan készítményt is, ami olivaolajban már eleve oldott formában tartalmazza a vitamint. A magnéziumnak is fontos szerepe van a D-vitamin felszívódásában, kutatások azt mutatták, hogy a szervezetben normál mennyiségben előforduló magnézium segít hatékonyabbá tenni a D-vitamin pótlását, hosszú távon csökkentheti hiányának kockázatát.

Vas

A vas is hozzájárul a szervezetünk normál működéséhez, vashiány esetén az immunrendszer súlyosan károsodhat, ami veszélyeztetetté tesz minket a fertőzésekkel, megbetegedésekkel szemben.

A vas pótlása azonban sok esetben nem könnyű feladat. Ahhoz, hogy maximalizálni tudjuk a vas felszívódását, érdemes C-vitaminnal és B12 vitaminnal kiegészíteni.

Az pedig minden vitaminra igaz, hogy a kávé és  bizonyos gyógyszerek – mint pl. a savlekötők – gátolják a vitaminok felszívódását, ezért ezek és a vitaminok bevétele között érdemes legalább 1-2 órát várni.