Az új koronavírus járvány kapcsán egyre többen használnak orvosi, sebészeti maszkokat. Sajnos számos ellentétes információval találkozhatunk ezek használatát illetően. Ezért cikkünkben megválaszoljuk azokat a gyakran ismételt kérdéseket, amelyeket érdemes tudni a maszk használata előtt.

Mindenkinek kell maszkot hordania?

A CDC (amerikai járványügyi hivatal) javaslata szerint nem kell mindenkinek maszkot hordania, csak a beteg, illetve a betegeket ápoló személyeknek. Azonban a szakemberek azt mondják, hogy az egészséges emberek számára is hasznos a maszk használata, ha emberek közé, tömegbe mennek, olyan helyzetekben, mint pl. a bevásárlás, tömegközlekedés.

Milyen maszkot kell hordani?

Az, hogy hagyományos sebészeti maszkot, vagy az alaposabban szűrő, úgynevezett N95 maszkot kell hordani az új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, attól függ, hogy a vírus a nagyobb, vagy az apróbb cseppekkel terjed. A COVID 19 terjedésével kapcsolatban még mindig sok kérdés megválaszolatlan, így erre sajnos még nincs pontos adat, de a szakemberek egyre inkább afelé irányulnak, hogy a tapasztalatok alapján a sebészeti maszk használata is elegendő.

Helyettesíthető a sebészeti maszk otthon készített maszkkal, sállal vagy kendővel?

A fent felsorolt eszközök ideiglenesen nagyobb védelmet nyújtanak annál, mintha sehogyan sem védekezne valaki, azonban a sebészeti maszkokhoz képest ezeknek a védelme messze elmarad.

Hányszor lehet felhasználni egy sebészeti maszkot?

Egy maszkot csak egyszer lehet használni.