A Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve, számos lépést tesz  a fertőzés hazai megjelenésének megelőzésére. Hazánkban két ember esetében is felmerült a fertőzés gyanúja, de végül a vizsgálatok negatívak lettek, így  Magyarországon továbbra sincs regisztrált áldozata a betegségnek. Összeszedtük a legveszélyesebb tényeket a vírusról, hogy tudja mire érdemes odafigyelnie. 

1. Koronavírus vagy influenza?

Éppen aktuális az influenzaszezon, a koronavírus  tünetei pedig nagyon hasonlóak az influenza tüneteihez. A koronavírussal fertőzöttek többsége lázzal és köhögéssel, ritkább esetekben izomfájdalmakkal, torokfájással és fejfájással kerültek kórházba. Habár a tünetek hasonlóak, a koronavírus fertőzőbb és veszélyesebb is az influenzánál. Ezért nagyon fontos, hogy akár az influenzafertőzésre utaló tünetekkel is forduljon orvoshoz!

2. A koronavírus legveszélyesebb következménye

A betegek döntő többsége tüdőgyulladással került kórházba, és néhány esetben ebből életveszélyes légzési nehézségek és egyéb szövődmények alakultak ki. A tüdőgyulladás már önmagában is nagyon veszélyes lehet, kimondottan a gyengébb védekezőképességgel rendelkező betegek esetén, mint a gyermekek, idősek, dohányzók, stb.

3. A koronavírus terjedése

Mostanra már az az információ is napvilágot látott, hogy a vírus nem csupán cseppfertőzéssel, de az emésztőrendszeren keresztül is terjedhet. Erre úgy derült fény, hogy számos beteg nem mutatta a klasszikus vírusfertőzés jeleit, nem panaszkodott lázra, köhögésre, fejfájásra, hanem kizárólag gyomorbántalmakkal került kórházba.

+1 Milyen kockázatokat rejt magában az, hogy a vírus epicentruma Kínában van?

A járvány kiindulópontja – Vuhan – egy igen jelentős közlekedési csomópont. A Kínából induló turisták és vendégmunkások száma az elmúlt években pedig folyamatosan nőtt, és az egyik legnépszerűbb célpontjuk Európa.

A fenti tényeken kívül plusz kockázati tényezőt jelent az is, hogy Kína egyik legnagyobb ünnepe – a Holdújév – január 25-re esett, ami megsokszorozhatta ebben az időben az utazásokat, a családlátogatások miatt.

Hogyan védheti meg magát és a családját?

Ahogyan korábban már említettük, a koronavírus főleg az eleve gyengébb immunrendszerrel rendelkezők számára jelent különös veszélyt. Ezért fontos a valóban hatékony immunerősítés. Ne feledkezzen meg a fokozott higiéniai elővigyázatosságról – mint a rendszeres kézmosás – és ha panaszai vannak, azonnal forduljon orvoshoz!